Headerbild

Välja klot

En sak kan sägas direkt: kloten som säljs på bensinmackarna hör inte hemma i tävlingsboule. De är till och med direkt olämpliga, eftersom de har en lägre vikt och inte får användas i tävlingar. Även om du inte tävlar får du det svårt med ett för lätt klot: spelar du mot någon som har tävlingsklot blir det svårare att skjuta bort motståndarens klot och dina egna klot åker dessutom långt utanför banan om någon lyckas skjuta bort dig.

1. Storleken
Storleken på klotet är den viktigaste faktorn för ett framgångsrikt spel. Klotets diameter får vara mellan 70,5 och 80,0 millimeter. Vilken diameter du ska ha beror på din hand. När du håller klotet i handen ska tummen precis nudda pekfingrets översta led. Är klotet för stort riskerar du att tappa greppet och får svårare att ge klotet en ordentlig skruv. Är klotet för litet kan det vara svårare att släppa klotet. Dessutom finns risken att dina fingrar styr klotet snett.

2. Vikten
Ett godkänt tävlingsklot ska väga mellan 650 och 800 gram. De flesta väljer klot mellan 690 och 720 gram, men det beror mycket på tycke och smak. Tänk på, att när du spelar tävlingar är belastningen på armen stor. Det kan vara svårt att orka spela en hel dag med ett onödigt tungt klot.

3. Materialet
Ett mjukt klot deformeras mer på ytan vid nedslaget. Ju mjukare ett klot är, desto snabbare stannar det vid en träff. När du skjuter på motståndarens klot stannar ditt klot närmare nedslagspunkten; rekylen blir liten. Mjuka klot slits fortare och får en ojämn yta. Greppet i mjuka och halvmjuka klot blir bättre på grund av den ojämna ytan. Även märkningen på klotet försvinner snabbt och kan därefter inte längre användas vid tävlingar. Ett hårt klot behåller sin glatta yta mycket längre än ett mjukt klot. Några tumregler vid materialvalet: spelar du sällan, exempelvis varannan vecka, räcker det med ett hårt klot, eftersom du troligen inte satsar på eliten. Dina klot kommer att hålla livet ut. Spelar du oftare och tänker bli riktigt bra i boule bör du även överväga mjukare klot, speciellt om du är skytt och vill undvika rekylen vid skott.

4. Räfflingen
Om du vill ha räfflor eller inte är individuellt. Räfflorna kan hjälpa till om du vill ha skruv på kloten och de kan ge lite bättre grepp. Men skillnaden märks först om klotet har många räfflor.

5. Fabrikatet
Fabrikatet är det minst viktiga när du väljer klot. Det är ett designval snarare än något som påverkar ditt spel. Ibland kanske det enda som skiljer är utseendet och prislappen. Rostfritt eller inte? Klot av alla hårdhetsgrader kan rostskyddsbehandlas. Rostskyddet gör att klotets ytskikt bevaras, något du ser tydligast på mjuka klot. Ju mjukare ett klot är, desto snabbare slits det annars på ytan.

Artikeln tidigare publicerad i Svensk Boule nr.1/2006

Godkända klot enligt F.I.P.J.P

Adress

Svenska Bouleförbundet Box 11016 100 61 Stockholm

Kontakt

Tel: 086996460 E-post: kansli@svenskboule.se

Drivs med KlubbenOnline

Logga in