Unga talanger trivdes på hett juniorläger
2010-07-13 i Aktuellt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSDet ”nationella ungdomslägret” anordnades i år på Ivön i nordöstra Skåne på gränsen till Blekinge. Basstation för lägret, som samlade 37 ungdomar och elva ledare, var Ivö Camping. Övningar och andra aktiviteter var även förlagda till Bäckskogs slott och Å
– Ungdomarna har varit väldigt positiva ända sedan starten i torsdags. Ett sådant här läger är betydelsefullt för såväl de mera avancerade boulespelarna, som de som bara spelat ett - två år eller är rena nybörjare, säger juniorlandslagets ledare Leif ”Tullen” Rappner.
”Tullen” förtydligar att just mötet med andra ungdomar, som man tidigare inte känner, är ett viktigt inslag i lägerbilden och till glädje när ungdomarna sedan kommer ut och träffas i olika tävlingssammanhang.
Efter en del övningar och träning under inledningsdagen delades ungdomarna slutligen in i tre grupper efter vars och ens erfarenhet och spelstyrka.
Populärt läger
– Jag tror att speciellt ”mellangruppen” och de ungdomar som är nybörjare har vunnit mycket på lägret. Vi ser tydliga framsteg hos de flesta i dessa båda grupper. Övningarna vi använder tar de nu med sig hem och fortsätter att jobba med. För de äldre och bättre spelarna krävs andra och mera avancerade övningar. Eftersom de killarna och tjejerna håller juniorlandslagsklass har de stor nytta av få spela med varandra och lära känna varandra, tillägger ”Tullen” som också flaggar för ett önskemål. Han skulle något annat år vilja förlägga ett ungdomsläger till Bäckaskogs slott – tre km sydväst om Ivö.
– Jag vill understryka att valet att förlägga lägret till Ivö Camping var bra. Ungarna trivdes att få vistas på en ö med närheten till vatten och badstrand. Med tanke på den rekordvärme som låg över detta område hade vi aldrig klarat oss utan närheten till sjön.
En plats som Bäckaskog har andra fördelar menar ”Tullen”. Det hade t ex inneburit större spelytor i slottsparken och bättre översikt över aktiviteterna. Ungdomarna hade också varit mera avskilda från allmänheten och träden i parken hade gett skugga. Såväl 2008 som 2010 har Skåne (läs Sydsvenska) stått för arrangemang. Kanske får ”Tullen” uppleva Bäckaskog år 2012?
Om ”Tullen” var nöjd med ungdomslägret så har också de andra ledarna anledning känna sig nöjda, inte minst med sina egna insatser. Bland instruktörerna fanns till exempel elitspelarna Jocke Andersson, Jessica Johansson, Henri och Viktor Patron. Henri och Viktor körde ett antal spännande övningar med deltagarna på fredagseftermiddagen.
Många duktiga ledare
Även juniorlandslagsspelaren Nanna Boström var verksam som ledare. Erik Eriksson, Kerstin Hjelm, Bengt Oskarsson samt Markus Viktorsson hade sina klara arbetsuppgifter och när hemlängtan blev stor fick någon av dessa även rycka in som extramamma och extrapappa.
Fredagskvällens aktivitet på Ivö var en trippeltävling där Jocke, Jessika och bröderna Patron hade två lovande juniorer med i sina respektive lag. Tävlingen webbsändes och i samband med tävlingen serverades även gratis helstekt gris, något som 150-200 campare inte tackade nej till. Samtidigt som de såg boule spelas på relativt hög nivå.
Vilket lag som vann? Henri med de unga Lindomespelarna William ”the Man in Black” Silfverberg och Sebastian ”Sebbe” Hjortander. (Att Wille inte fick solsting är ett under.)
Wille och Sebbe var två av sex unga Lindomespelare på lägret. Båda var oerhört träningsvilliga och Wille använde ibland såväl tid av lunchen som tid för badaktiviteter åt träning.
Ett exempel att ta efter
Västra Götaland kom som vanligt med en stor trupp om elva ungdomar. Tio av dessa var från plantskolan Ödenäs. Endast värddistriktet hade en lika stor trupp som Västra Götaland.
– Vi har som distrikt och förening alltid satsat på att ha våra ungdomar med på lägret, förklarar Bengt Oskarsson. Våra tio ungdomar som är här från egna klubben skall även till SM i Falun i slutet av månaden.
Bengt som är ungdomsansvarig för sitt distrikt avslöjar att en hemlighet bakom att hans klubb och distrikt alltid har så många deltagare beror på att det alltid i tid budgeteras en rejäl summa för ungdomsverksamheten och då med fokus på ungdomsläger, SM och Prins Bertils Juniorcup.
Som jämförelse kan det då tyckas klent att endast tio ungdomar av de 41 som har licens i Sydsvenska distriktet deltog. Mot bakgrund av ”Nu vänder vi trenden” borde det ha varit minst det dubbla.
– Jag är ledsen att behöva säga det. Men det här är svagt av klubbarna i vårt distrikt. Jag hade hoppats på betydligt fler ungdomar från Skåne, säger Kjerstin Hjelm, ledamot av distriktsstyrelsen.
Skall ekonomin behöva avgöra?
Norrland hade sex ungdomsspelare som önskade vara med på lägret. Deras deltagande föll nu på ekonomin.
Vad tycker då ungdomarna själva? Ja, Wille har vi ju redan stiftat bekantskap med. Från Stockholm kom Martin David, Sara Andersson och Viktor (utan efternamn) och trion var den här gången de nordligaste deltagarna.
– Det är Viktors mammas förtjänst att jag blev anmäld, säger Martin David som spelat boule i fem år.
Martin är elva år och Viktor och Sara är jämgamla med honom.
– Vi har blivit bättre på det mesta, säger de i samstämmig kör. Martin tillägger lagom ödmjukt:
– Innan lägret var jag en typisk skytt. Fast inte någon bra skytt. Nu har jag blivit mycket bättre läggare och det är teknikövningarnas förtjänst. Jag har också fått lite extra hjälp av Jocke att förbättra min armpendling. Skriv att lägret är jättekul!