April 2012: Sverige och Europa summerar och planerar
2012-04-25 i Ordförandens ord
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSApril är månaden när vi har vårt årsmöte och CEP har sitt Spring Meeting. Det är med andra ord månaden där föregående år knyts samman och 2012 formellt kan starta.
Vårt årsmöte är precis överstökat och jag fick förnyat förtroende som ordförande vilket jag tackar allra ödmjukast för.
Det bästa med årsmötet var självklart att få dela ut priset till 2011 års ledare, Bengt Oskarsson, junior, Loo Stening och spelare Thomas Wiede.
Mindre kul var det självklart att tacka av Jeanette Olofsson som gjort ett riktigt bra jobb som förbundssekreterare. Rasmus Kling, som slitit hårt mellan studier och boule. Ingrid Wahlbin, som jag hoppas kör vidare i tävlingskommittén tillsammans med Pontus. Jarmo Repka fortsätter i Stockholms distriktsstyrelse. Konstateras kan att det inte är lätt att få tiden att räcka till mellan jobb och boule.
Lasse har lagt ut en artikel om hur årsmötet förlöpte och jag får säga att jag tyckte det gick alldeles utmärkt då det var första gången vi körde enligt den motion som gick igenom förra året. Bo G Eriksson från Gothenburg Boule Bangers lotsade oss igenom lördagen och gjorde det på ett oerhört inlevelsefullt sätt – utvärderingen ska bli intressant.
Ett stort tack till Bo och Bertil Tunje (WDBF) som tillsammans med Rasmus Kling ingått i den arbetsgrupp som ansvarat för förberedelserna.
Personligen tyckte jag att det var bra att pröva på något nytt, men jag tror samtidigt att det var bra att det var få motioner. Tiden räckte då till för alla att delta i alla grupparbeten.
Det blev en hetsig debatt om vad veterankommittén ska göra och ansvara för – och det ska vi självklart se över under året.
Valberedningen hade inget enkelt arbete och jag vet att de slitit hårt för att skaka fram kompetenta kandidater till alla poster. Om det var något som under helgen blev rörigt så var det under denna punkt och jag håller med mötets ordförande Robert Boström om att det kan göras bättre till nästa år med lite mer struktur från valberedningen, som bör förbereda kandidaterna på att de ska presentera sig.
CEP:s Spring Meeting är alltid vecka 15. I år var vi i Paris och vi hade en diger agenda att behandla.
Arrangören för EM i Ghent, där dam- och junior-EM går i november, var på plats för att ge en statusuppdatering. EM-programmet är inte bestämt i sin helhet men det troliga är att EM börjar med skytte på fredag morgon och att alla finaler inklusive skyttet går på söndagen. Anledningen är att det blir TV-sändning hela finaldagen men, som sagt, programmet är inte spikat i sin helhet ännu.
Vi gjorde även lottningen av första rundan i Europacupen. Halmstad ska representera Sverige och de möter tufft motstånd, men inte alls omöjligt. Halmstad har ett väldigt komplett lag och alla förutsättningar för att lyckas bra.
En kvinna från det tyska förbundet var på plats för att informera om hur de tänkt lägga upp finalhelgen för Europacupen. Skönt med länder som har koll och har framförhållning i sina planer, var min känsla efter hennes dragning.
Vi var ett av alla länder som röstade för ett veteran-EM på CEP-kongressen i höstas och beslutet känner ni till – det röstades igenom. Anmälningsläget får anses vara, för att använda ordförande Jensins ord, ”Oerhört lyckat!”. 22 länder är hittills anmälda. Veteran-EM går i Danmark 17-19 augusti.
På kongressen i Slovenien diskuterades att sänka åldersgränsen för U23-tjejer, en fråga från Frankrike faktiskt. Inget beslut togs vid förra mötet utan det formella beslutet togs på detta möte – dock med en förändring och det är att man från 15 år, oavsett kön, kan delta i U23.
En lång diskussion om domare och ett europeiskt register över domare som vill åta sig internationella uppdrag resulterade i att Mike Pegg fick på sig att inventera medlemsnationerna.
Vi hade även en diskussion om styrelsens kostnader och hur respektive land betalar för sina delegater eller inte. Jag blev oerhört förvånad när jag fick klart för mig att flera av de delegater som kommer från östra Europa betalar sina omkostnader själva. Det vore önskvärt om CEP kunde stå för resekostnaderna för alla ledamöter vilket ska utredas till kongressen i höst.
Som ni kanske kommer ihåg från förra årets Spring Meeting fick jag frågan om att bli kassör i CEP och det blir troligen så men formellt beslut fattas av kongressen i höst. Riktigt, riktigt kul!