Marklund: Nationella och internationella lag är två olika saker
2013-03-25 i Notiser
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSNär Niklas Marklund i februari tog över som ny förbundskapten för herrlandslagen meddelade han att han antagligen skulle ställa siktet mer mot färdiga lag än tidigare. När han nu presenterat sin första uttagning, till NM, består seniorlandslaget av tre
När Niklas Marklund meddelade att han valt ut Joachim Andersson, Kenneth Köhalmi och Ali Abdi Aden för att spela NM dök frågorna upp. Skulle han inte satsa på färdiga lag?
I sin första intervju som förbundskapten sa Marklund:
– Jag tror att jag kommer att rikta mig lite mer mot färdiga lagkonstellationer. Men jag vet inte säkert ännu.
Tre spelare från olika klubbar, i olika distrikt, kan knappast betraktas som ett färdigt lag?
– Jag har också till de satsande spelarna sagt att jag vill se starka lag, men om det inte finns något tillräckligt starkt lag får vi se ett hopplock, säger Marklund.
Skillnad på nationella och internationella lag
En av de frågor han ställt till alla landslagsaktuella spelare är vilka spelare de helst skulle spela ett mästerskap med.
– Bara två av de 21 spelarna säger att de vill satsa med det lag de tänkt att spela med på nationell nivå.
Det verkar varken förvåna eller bekymra förbundskaptenen särskilt mycket.
– Lag man väljer att satsa med nationellt behöver inte alls vara samma som det man satsar med internationellt. Om jag ska satsa för att vinna en tävling i Sverige kan jag absolut spela med min polare och bouleprofessor Hasse Silverberg, men om jag ska välja medspelare för att vinna ett EM eller VM blir valet ett annat, förklarar han.
Ali, Kenneth och Joachim har alla nämnt varandra i svaret på frågan om vilka de skulle vilja spela ett mästerskap med.
– De har spelat med varandra tidigare och rollerna är enkla. Jocke och Ali är i bra form och andas boule dygnet runt. Kenneth är en erfaren spelare med en hög lägstanivå. Den fjärde spelaren blir coachen på bänken tillsammans med hela den svenska truppen som åker till NM.
Coachar fyra spelare
Marklund har nämligen valt att inte ta med någon avbytare till Danmark och NM. Det motiverar han med att NM inte är lika fysiskt påfrestande som de större mästerskapen och med att det blir enklare för honom som coach.
Men ska det verkligen vara enkelt för honom som coach? Kan inte NM vara ett ypperligt tillfälle för en ny förbundskapten att träna sig på att hantera en spelarkvartett?
– Jo, men jag kommer att lägga fokus på U23-laget. De ska bygga sitt lag och få aktiv coachning av mig. De öppna är mer erfarna och självgående – de vet vad som krävs.
Till NM kommer Marklund att ha med sig Hasse Silverberg som assisterande coach.
– Han behöver då inte hålla på och fundera över vilka som ska spela. Dessutom tror jag på att ha en uttalad reserv – och att vara reserv i NM låter nog inte så sexigt i allas öron.