Mars/april 2013: Året startar med mötenas tid
2013-04-18 i Ordförandens ord
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSSvenska Cupen Dam och Öppen, U23-kval för damer och herrar – synd att vi inte tog oss vidare där, men nu har året riktigt kommit igång!
Boos damer vann damcupen och de gjorde det med en riktig laginsats – jag satt och njöt på läktaren.
Jag fick fortsätta att njuta under öppna cupens finalhelg. Vilka U23-killar vi har i Coccinelle och Jessica – vilken lagbyggare! Det ska bli skoj att följa dem ut i Europa. Första steget på deras resa var lottningen vid CEP:s vårmöte i Rom och jag hade lovat att lotta dem ut i Europa. Men kvalet blir på hemmaplan och Coccinelle har börjat planera för ett kval någonstans i Malmötrakten.
Första helgen i april var det som alltid CEP:s, det vill säga vårt europeiska förbunds, vårmöte och i och med att jag valdes in i exekutivkommittén som kassör har jag haft en hel del att göra inför mötet, och har fortfarande en hel del att göra nu efter.
Någon kanske undrar: vad gör hon, vår ordförande? Ja, det kan man faktiskt undra och fundera över – och ibland undrar även jag.
Förutom att jag lagt en hel del tid på CEP har det varit en del formalia som inte varit på plats inför stundande årsmöte, men nu äntligen har alla pusselbitar kommit på plats.
Att sitta i en styrelse, oavsett om det är i förening, distrikt eller på förbundsnivå, kräver engagemang och en egen vilja att vilja delta. Det är aldrig något man/jag är tvingad till. Sen kan allt hända och man kan behöva prioritera om sitt åtagande och det är självklart, bara man berättar det.
Det har alltid fungerat bra de år jag varit en del av styrelsen. Vi har hjälpts åt. Men det sista året har få tvingats göra mycket.
När jag läser om några av våra distriktsårsmöten blir jag ärligt bekymrad, vad händer? Hurdan är föreningskunskapen? Att ett årsmöte tillsätter ordförande är självklart – den rollen konstitueras inte av styrelsen själv om det inte finns i stadgarna.
I det europeiska förbundet är arbetsordningen sådan, och det ska bli oerhört intressant nästa år när ny ordförande ska väljas. Där ajourneras årsmötet/kongressen och de nyvalda och sittande ledamöterna pratar sig samman och förslår sedan en kandidat för årsmötet/kongressen. Godkänner inte mötet denna kandidat återupprepas proceduren tills årsmötet/kongressen godkänner kandidaten.
Men hur ser egentligen föreningskunskapen ut i våra föreningar och distrikt? SISU har många oerhört bra utbildningar och jag kan varmt rekommendera dem. Och tänk på att rapportera in utbildningstimmar i Idrott Online. Utbildningstimmar är bidragsgrundande och en av faktorerna som ligger till grund för förbundets bidrag från RF, knepigt men sant.
Och till helgen har vi vårt eget årsmöte. Jag är förväntansfull och hoppas på många diskussioner om årets motioner. Tänk på att komma påläst, du som är ombud. Ni som var med förra året vet hur det går till men också till er som är nya: Snälla, läs på årsmöteshandlingarna så att vi får bra gruppdiskussioner på lördagen och ett bra årsmöte på söndagen.
Det är första gången på riktigt många år som vi inte har det i Stockholmstrakten. Kul med omväxling. Och på tal om omväxling idag har jag för första gången i år kastat klot ute på gården som blivit snö- och isfri, det tog tid.
Välkomna till Göteborg!