Oktober 2015: Sanktionssystemet förklaras i mästerskapstid
2015-10-15 i Ordförandens ord
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSSå har hösten kommit och därmed också den tid då vi överger utomhusspelet till förmån för inomhusspelet. Det är också den del av året då det är mästerskapstid.
Hösten och vintern är också högsäsong för förbundsstyrelsearbete. För egen del har kloten fått vila sedan seriespelet. Det kommer inte bli så värst mycket spel den närmaste tiden då husrenovering, arbete och förbundsstyrelsearbete tar den mesta tiden. Men när huset blir klart, förhoppningsvis någon gång under vintern, så tänker jag återgå till boulespelet, och någon smygträning blir det nog innan dess.
Beslut på CEP-kongressen
Styrelsearbetet sedan i somras kan sammanfattas av förbundsstyrelsemöte den 11-12/9. Detta möte präglades av kommittéernas rapporter då det är ute i kommittéerna som det mesta av förbundets praktiska arbete utförs.
CEP:s kongress gicks igenom, där vi till exempel ställde oss positiva till att införa singelklass vid EM samt att spela U23 varje år istället för vartannat. Detta blev också utfallet, vilket den uppmärksamme redan noterat. Mästerskapsklasserna ökar alltså, vilket är positivt för sporten men givetvis med ökade kostnader som följd.
Majons återkomst skapade frågor
Få har nog missat Majons återkomst till mångas förtjusning. Majon som under många år arrangerades av Scandinavian Boule i samarbete med Svenska Bouleförbundet var en av våra absoluta höjdpunkter på tävlingsåret. Denna gång valde dock arrangören att inte söka samarbete och saknade således sanktion. Rent konkret innebar detta att licensierade spelare inte hade rätt att delta. Det får man inte göra i osanktionerad tävling enligt våra tävlingsbestämmelser.
När frågorna strömmade in till förbundet såg förbundsstyrelsen det som sin skyldighet att informera medlemmarna om vad som gäller och om att man riskerar avstängning om man deltar i icke sanktionerad tävling.
Denna information framkallade livliga diskussioner inte minst på vår Facebooksida. Åsikterna var många och en vanlig sådan var att förbundsstyrelsens information var ett direkt hot. Man förstod inte heller varför vi ville begränsa medlemmarnas tävlande nu när den så omtyckta Majon var tillbaka.
Skrivningen ledde i vart fall till att arrangören började kommunicera med förbundet. En diskussion som resulterade i att arrangören i samarbete med Sibirien CP sökte sanktion, som beviljades av Stockholms Bouleförbund som propagandatävling, och de licensierade spelarna var således välkomna att delta.
Meningen med sanktionssystemet
Varför har vi då ett förbud för deltagande i icke sanktionerad tävling?
Anledningarna är flera men en grundläggande orsak är att idrottsrörelsen, där bouleförbundet ingår, bygger på ideellt arbete och anses ha en särställning. Sanktionssystemets syfte är att föreningar ska kunna söka sanktion för att arrangera tävlingar och på så vis få in pengar för driften av sin verksamhet. Sanktionssystemet gör också att tävlingarna portioneras ut och ger arrangörerna bra förutsättningar, då tävlingsboule är en klart begränsad marknad som det ser ut idag.
Sanktionsförfarandet gjordes om 2009 efter ett utredningsarbete av tävlingsutredningen, TUT. Ett av medskicken till denna utredning var att för många tävlingar fick sanktion. Sanktionssystem är alltså en förutsättning för ett välordnat tävlingsår och då är det inte tillåtet att föreningar eller externa arrangörer vid sidan av systemet arrangerar tävlingar för licenserade spelare. Den som sökt sanktion ska vid sanktionstillfället veta förutsättningarna för tävlingen.
Kvantiteten inte viktigast
Men om fri konkurrens skulle råda – hade detta inte automatiskt lett till att de bästa tävlingarna fortfarande lockat lag medan de sämre självdött? Min personliga åsikt är att så inte per automatik är fallet. Fri konkurrens skulle troligen leda till fler tävlingar, men är det vad vi behöver för att utveckla boulen?
Nej, vi behöver tävlingar som lockar många och bra lag. Om våra nationella tävlingar ska kunna utvecklas behöver de utrymme i tävlingskalendern. Även om många fortsättningsvis skulle välja dessa, kommer en del lag att välja andra alternativ om det erbjuds tävlingar i närområdet istället och statusen för de nationella tävlingarna riskerar att sjunka. Så för boulens utveckling som elitidrott behövs vissa begräsningar i sanktionssystemet.
Domen gäller inte Bouleförbundet
Idrottsrörelsen har varit föremål för rättslig prövning när det gäller begräsningar i medlemmarnas rätt att delta i tävling arrangerad av externa arrangemang genom en stämning mot Bilsportförbundet. Här gjorde marknadsdomstolen bedömningen att Bilsportförbundet inte skulle betraktas som ett idrottsförbund, utan som en samling företag vilka omsatte inte helt obetydliga belopp.
Bilsportförbundet ålades att ändra i sina tävlingsbestämmelser, vilket de också gjort, men det krävs fortfarande tillstånd för att som licensierad medlem i Bilsportsförbundet få tävla i tävlingar som externa arrangörer arrangerar.
Denna dom kan inte appliceras direkt på Svenska Bouleförbundet utan gäller just Bilsportförbundet. Riksidrottsförbundet har också valt att behålla förbundens möjlighet att ha regelverk som förhindrar medlemmar att delta i tävlingar som saknar sanktion.
Förbundsmötet enda möjligheten till förändring
Våra sanktionsbestämmelser är demokratiskt fastställda av vårt högst beslutande organ, förbundsårsmötet, och om man vill förändra bestämmelserna är det också på förbundsårsmötet man tar ett sådant beslut. Så länge inga nya beslut fattas på förbundsårsmötet är det dessa bestämmelser som medlemmar och förbundsstyrelse har att förhålla sig till.
Med denna bakgrund tyckte förbundsstyrelsen att det var viktigt att informera medlemmarna om vad som gäller vid osanktionerade tävlingar när frågorna hopade sig. Viktigt i sammanhanget är att poängtera att förbundsstyrelsen inte är polisiär och inte är ute efter att själva anmäla spelare – däremot står det varje medlem fritt att, om de vill, anmäla spelare som bryter mot regelverket.
En sådan anmälan hanteras av disciplinnämnderna som är helt fristående från förbundsstyrelsen. Med andra ord har förbundsstyrelsen ingen möjlighet att stoppa en anmälan, som vissa jag talat med har trott, utan den ska behandlas av disciplinnämnden och en anmälan kan så att säga aldrig kastas.
Visst får man tycka att bestämmelser är mossiga men de gäller trots allt. Hur de kommer att se ut i framtiden kan vi alltid fundera över. Förbundsstyrelsens förhoppning för framtiden är att vi genom diskussioner och samarbeten kan få till ett bra tävlingsutbud som gynnar vår verksamhet i stort.
Flera mästerskap på gång
Som jag inledningsvis nämnde är hösten mästerskapstid. EM för herrar är redan avgjort och för svensk del slutade det i 1/8-pool och jag tycker att det är roligt att se att vi hängde med bra i flera matcher mot kvalificerat motstånd, även om den där lilla pricken över i:et saknades.
Nu ser vi fram emot U23-EM och längre fram i höst VM för såväl damer som juniorer.
Under EM i Bulgarien så anordnade CEP domarexamen för europeiska domare. Sverige skickade Roger Smedenfeldt för att göra provet, vilket Roger fixade galant.
ag vill här ge Roger ett stort grattis. Kul att vi har fått en europeisk domare då vi saknat aktiva domare på internationell nivå sedan en tid tillbaka.
Nästa helg är det ett kortare förbundsstyrelsemöte och sedan ordförandekonferens där distriktens ordförande är inbjudna att träffa förbundsstyrelsen för förhoppningsvis givande diskussioner.
Med hösthälsingar
Pontus Thuresson