Jessica gav Sverige första EM-silvret
2016-09-15 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSJessica Johansson dammade hem en medalj i precisionsskytte och satte, med hjälp av ett mantra, silverkant på årets Dam-EM. Bara två gånger tidigare har Sverige tagit skyttemedalj i seniorklasserna. Aldrig förr har landslaget åkt hem med EM-silver.
Det var precisionsskyttet som inledde årets Dam-EM, på torsdagskvällen i Hant Aréna, Bratislava, Slovakien.
Banorna var nästan löjligt svårskjutna och det kändes uteslutet att Angélique Colombets (f.d. Papon) världsrekord på 61 poäng, från år 2006, skulle hotas.
Bästa skytt i den första omgången blev Josefien Koogje, Holland, med 37 poäng. Därefter följde den regerande europamästaren Yolanda Matarranz, Spanien (34), Cindy Peyrot, Frankrike (32) och Camilla Svensson, Danmark (31). Samtliga var klara för kvartsfinal.
Bäst av 16 återkvalande
Sveriges Jessica Johansson fick 21 poäng och slutade på tolfte plats, vilket räckte för en ny chans dagen därpå (11 poäng blev gränsen för återkval).
I återkvalet fick Jessica det högsta resultatet av samtliga sexton skyttar, 33 poäng.
Det innebar en plats i kvartsfinalen mot Camilla Svensson. En kvartsfinal där Jessica hade ledningen hela vägen och slutligen vann med 35-26.
Jessica Johansson. Foto: René Miko.
Nytt EM-rekord
Samtidigt satte Yolanda Matarranz nytt EM-rekord i sin kvartsfinal mot schweiziska Aurore François, då hon sköt hem hela 50 poäng (mot schweiziskans 17). Det tidigare rekordet var 44 poäng och innehades av belgiska Camille Max.
De båda andra kvartsfinalerna slutade 44-23 (Cindy Peyrot mot Nadia Fiorentini, Luxemburg) och 22-8 (Sarah Huntley, England mot Josefien Koogje).
Följde Sveriges regeltolkning
Tävlingsledningen verkade först (precis som de båda toppnationerna Frankrike och Spanien) vilja låta kvartsfinalsresultaten styra semifinalerna och ställa Matarranz mot Huntley, men sedan Sveriges delegationschef påpekat att det inte står någonting om det i reglerna – där man istället skapat ett slutspelsträd – och att Jessica knappast kunde lastas för att den högst rankade skytten inte fick fler än åtta poäng i sin kvartsfinal, kom beslutet att följa slutspelsträdet och låta Huntley möta Jessica i semifinal.
Lovande start på semifinalen
Semifinalerna spelades först på sista EM-dagen, efter det att Sverige förlorat sin kvartsfinal mot Italien och var utslaget ur lagtävlingen.
Jessica hamnade en poäng bakom Huntley efter den första stationen, där Huntley sköt ett skott – som missade målet – från fel avstånd utan att sekundanten ingrep eller att någon domare reagerade.
Efter två stationer hade Jessica tagit ledningen med 13-11 och när den tredje stationen var avklarad hade hon säkrat den ytterligare: 24-11.
Felaktiga domslut
Här ska tilläggas att ställningen med korrekta domslut kanske bara skulle ha varit 16-11. Åtminstone en av de båda fempoängare Jessica sköt hem på tredje stationen var egentligen bara en etta. Domarna stod lite märkligt utplacerade och gjorde det onödigt svårt för sig att kunna se huruvida skottet nuddade något av kloten vid sidan om målkulan.
Med tanke på att livesändningen från webben, som släpade efter någon dryg halvminut, visades i storbild bakom skyttarna blev det lite löjeväckande då domarna efter en stunds diskussion drog upp fempoängskortet – och när arenapubliken ett par sekunder senare vände blickarna åt andra hållet kunde den tydligt se hur skytteklotet i slow motion också nuddade ett av förbjudna kloten och att det borde varit kortet med ettan som visades upp.
Säkrade finalplatsen
Ytterligare en station senare var siffrorna hur som helst 32-15 och Huntley var därmed pressad att träffa samtliga lillar på den femte och avgörande stationen, samtidigt som hon fick hoppas att Jessica skulle missa sina fyra skott, för att kunna ta sig till final.
Sedan de båda missat sitt första lilleskott stod det klart att Huntley var chanslös och att Jessica tagit sig till EM-final.
Där hon skulle ställas mot den regerande europamästaren – tillika världsmästare i singel – Yolanda Matarranz. Hennes semifinal mot Peyrot slutade med förhållandevis blygsamma siffrorna 26-19 – och med att den franska staben var synnerligen missnöjd med domsluten. (När Jessica och Huntley skjutit samtliga lilleskott var slutställningen i deras duell 37-23.)
Yolanda Matarranz slog EM-rekord. Här med coachen Ramón Pila. Foto: René Miko.
Nära, nära att rubba mästaren
Matarranz tog ledningen. 8-4 efter första stationen blev till 12-9 efter den andra. Då hade spanjorskan visserligen tilldelats tre poäng för vad som i verkligheten var en enpoängare.
Matarranz brände samtliga sina skott på den tredje stationen, som något överraskande visat sig vara en av Jessicas främsta styrkor. Den här gången fick hon fem poäng och tog alltså en knapp ledning. Men Matarranz tog den tillbaka och hade fyra poängs försprång inför de avgörande lilleskotten.
Där de båda skyttarna följdes åt. Jessica sköt en femma och Matarranz svarade med en femma. Jessica sköt en trea, Matarranz svarade med en likadan. Så missade de varsitt skott och när Jessica med sitt sista skott landade några små millimeter ifrån lillen var det klart att hon inte kunde komma ikapp. Den påtagligt nervösa Matarranz kastade sig i famnen på sin sekundant och jublade över att ha försvarat sitt EM-guld.
Matarranz var mycket lättad när det stod klart att hon hade försvarat sitt guld. Foto: René Miko.
Helt inne i bubblan
– Hörde du någonting av vad jag sade till dig medan du sköt, frågade den sekundant Jessica hade valt – assisterande förbundskaptenen Anders Larsson – när det hela var över.
Frågan var förståelig. Jessica var påtagligt koncentrerad och verkade – inte minst under semifinalen – ha lyckats med konststycket att nästintill helt utestänga sin omvärld.
Det visade sig ha berott på det mantra hon hela tiden upprepade för sig själv: ”Jag ska inte ha ett brons till, jag ska inte ha ett brons till, jag ska inte…”
Nöjd trots svårupprepat mantra
Ett mantra som ju dessvärre inte gick att återanvända under finalen.
– Jag bytte till: ”Nu ska jag ha det djävla guldet”. Men jag lyckades inte riktigt komma in i samma bubbla under finalen heller. Kanske för att man ju blir lite nöjd med att ha klarat semifinalen, sade silvermedaljören själv direkt efter finalen.
Det går inte att säga annat än att den känslan var fullständigt berättigad.
Ett EM-silver har hittills saknats i den svenska medaljsamlingen och finalplatsen är ett lovande besked inför Singel-EM, den första helgen i november, där Jessica Johansson är Sveriges representant i damklassen.
Prispallen: Jessica Johansson, Yolanda Matarranz, Cindy Peyrot och Sarah Huntley. Foto: Lasse Franck.
Jessica Johansson började spela boule redan som treåring i Vetlanda. År 2010 gick hon från Hvetlanda Boule Club till Coccinelle Pétanque Club.
År 2006 var hon som 16-åring med i laget som tog VM-brons i Dam-VM, året därpå vann hon både ett VM-brons i precisionsskytte vid Junior-VM och, tillsammans med sina lagkamrater, ett EM-guld i Dam-EM.
2009 blev det EM-brons i U23-klassen, 2012 i damklassen och förra året vann Jessica ännu ett brons då Singel-VM för första gången arrangerades för damer.
Nu har hon också ett silver bland mästerskapsmedaljerna och Jessica rankar själv EM-silvret som sin tredje främsta prestation, efter EM-guldet i trippel och VM-bronset i singel.
Sverige har tidigare vunnit ett VM-silver i precisionsskytte, genom Eva Carlsson år 2002, och ett EM-brons, genom Rickard Nilsson år 2009.