Headerbild

Folkligt och fullsatt Fyrlingen

2017-01-03 i Notiser

Prenumerera via:

RSS

6-8 januari spelas boulefesten Fyrlingen. Spelare från åtta olika nationer kommer att spela boule i tre olika tävlingar, från tidig morgon till sen kväll. Många av spelarna kommer tillbaka år efter år, men det finns också en skara debutanter!

Veteranerna först ut
Naturligtvis är det huvudtävlingen med fyra spelare per lag som alla tänker på när man säger Fyrlingen, men under årens lopp har tävlingen sakta vuxit och erbjuder numera spel i såväl öppen klass som veteran. Och det är just veteranklassen som inleder tävlingarna. Vid den senaste upplagan av Fyrlingen spelades V55-dubbeln för allra första gången och lockade 24 lag. Åke Löwbeer och Simon Cohen från stockholmsklubben Maria vann och skrev in sig i historieböckerna. Duon dyker dock inte upp i år för att försvara titeln och och på förhand är Kärnanlaget med Håkan Berg och Jonny Patron favoriter. Den senare är överlägsen sverigeetta på V55-rankingen och Håkan är fyra på den samma. Närmast utmanas man kanske av tre veteran-EM-spelare: såväl Hannu Kolehmainen, Janne Johansson som Thomas Calderyd deltar nämligen i tävlingen, om än i olika lag. Hannu spelar med trogne Skatåspolaren Micke Baaz, Thomas Calderyd spelar med Bangersveteranen Åke Rydén och slutligen spelar Janne Johansson med nykläckta veteranspelaren Jörgen Strende.

I skrivandes stund är 28 lag anmälda (av maximala 32) och med tanke på deltagarlistan lär det bli tufft om man ska vinna. För att gå till A-slutspel måste du vinna din 4-lagsgrupp och det ställer höga krav på deltagarna. På sikt siktar arrangören på att skapa en prestigefylld veterantävling och kanske är man sakta på väg åt rätt håll. Dessutom kommer 23 av deltagarna att "dubbelarbeta" under helgen och spela i såväl veterantävlingen som i den öppna huvudtävlingen. Det kanske är det allra finaste att plocka med sig? 

Propagandadubbel över alla gränser
Ungefär samtidigt som veterandubbeln avslutas drar den öppna propagandadubbeln igång. Med propagandastatusen öppnar arrangören för att alla, oavsett om man har tävlingslicens eller ej, får vara med. Genom åren har det varit ont om olicensierade deltagare, men desto fler av övriga. Det är inget snack om att propagandavärdet fortfarande är stort när hallen fylls av drygt hundrafemtio spelare från klockan 16 och framåt. Vid fjolårets upplaga lockade tävlingen smått galna 76 lag och banorna räckte inte till för alla deltagare. Men med tidsbegränsning och skickliga spelare var tävlingen (som avgörs genom direktutslagning) ändå färdig framåt kl 22. Andy Strandberg och Kenneth Köhalmi vann en av årets alla största tävlingar och kanske kommer de tillbaka i år för att försvara titeln? Vem vet, man kan nämligen anmäla sig på plats fram till spelstart kl 16, nu på fredag.

En huvudtävling som heter duga
Så till huvudtävlingen, som innehåller 64 lag med fyra spelare vardera. Det ger 256 spelare från 8 olika nationer (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Slovenien) och med en helskön mix av bredd, elit, ung och gammal. Eller vad sägs om 57 års skillnad mellan äldste deltagaren Jan-Åke Brandt, 72 år, och yngste Lucas Rudin, 15 år?

Favoriter enligt seedningen är det danska laget med Lasse Dithmar, Morten Saxild, Christian Nielsen och Anders Erlandsen. Och det är kanske inte så konstigt att de seedas etta. vid senaste världsmästerskapet, i Madagaskar, deltog Morten och Anders i det danska lag som tog sig hela vägen till kvartsfinal, där man förlorade mot hemmanationen och tillika blivande världsmästarna. Lasse och Christian är inte heller de några duvungar. Tillsammans deltog alla fyra spelarna i EuroCup, med samma spelplats som Fyrlingen, och förde sitt Hedebo till en strålande fin bronspeng. Så nog är det här laget att slå om man vill vinna Fyrlingen.

Det finns dock gott om utmanare. Andraseedade Joachim Andersson, Rickard Nilsson, Jessicka Johansson och Ali Abdi är ett svenskt superlag som säkert vill vinna den prestigefylld tävlingen och som kommer utmana. Men allra mest spännande som utmanare är kanske ett norskt-franskt lag. Marius wang, Norge, har till fyrlingen fått med sig fransmännen Tony Lucchesi, Johnny Lucchesi och Guillaume De Campello Frankrike. Fransmännen spelar under stundom på hög fransk nivå. Och ska vi tro Marius är de bra.

- Har sett dem i aksjon. Madness. Bare å glede seg, hälsar han i ett meddelande.

Återstår att se hur de hanterar pressen att spela i Borås och Fyrlingen.

Om klassen i årets upplaga säger kanske det faktum att Sibiriengänget med Albin Plantin, Thomas Wide, Anders Csapo och Mattias Anesten (den sistnämnde från Lindome) inte ens är seedat. Är man på tå från start har man dock chansen att sno åt sig en seedning då man i poolspelet ställs mot kvartsfinalseedade Kärnanlaget med Håkan Hallberg, Henri von Eggers Patron, Ulf Wallman (ny i klubben för året) och William Silfverberg. Bara ett av de två lagen tar sig till A-slutspel, då det endast är poolettan som tar sig dit. Tuffa bud gäller alltså, för såväl de två lagen som alla andra som siktar på slutsegern.

Glädjen är viktigast
Men för de flesta handlar inte Fyrlingenhelgen om endast segrar. Det är ett fint tillfälle att träffa boulevänner från när och fjärran, att umgås med goda vänner och bara uppleva skön atmosvär. Vinnaren av den allra första upplagan av Fyrlingen, Benny Bel-Lafkih sätter bra ord på det hela och får avsluta den här texten.

- Vi vann ju första året, men egentligen tänker jag inte så mycket på det. Atmosvären är på många sätt det viktigaste, år efter år.

Adress

Svenska Bouleförbundet Box 11016 100 61 Stockholm

Kontakt

Tel: 086996460 E-post: kansli@svenskboule.se

Drivs med KlubbenOnline

Logga in