Rapport från CEP:s kongress
2017-10-05 i Notiser
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSVid den senaste kongressen med det europeiska förbundet, CEP, som hölls i Saint-Pierre-lès-Elbeuf i samband med EM, fattades beslut om nya avgifter och nationalitetsregler, samtidigt som nya medlemmar välkomnades.
Den europeiska kongressen började med att ordförande Mike Pegg refererade den stora internationella nyhet som flera av oss redan kände till – att FIPJP, det internationella förbundet, brutit med det asiatiska. Turerna i och kring det asiatiska förbundet verkar ha varit många, men sedan styrelsen bland annat vägrat att sammankalla en extra kongress – trots att medlemmarna utlyst en sådan enligt stadgarnas alla regler – har FIPJP beslutat att avsluta allt samarbete med det asiatiska förbundet.
Som en följd av detta bildades genast ett nytt asiatiskt förbund – nu med Suphonarth ”Nong” Lamlert, thailändsk ledamot av FIPJP:s styrelse, som ordförande. (Eddie Lim från Singapore var ordförande i det numera avpolletterade förbundet.)
Fyra nya medlemsförbund
Därefter meddelade Pegg att det europeiska förbundet, sedan det – efter europeiskt förslag och beslut på det internationella förbundets kongress på Madagaskar – fått ansvaret för att samla in alla medlemsavgifter, till såväl det europeiska som det internationella förbundet, upptäckt att det fanns såväl före detta medlemmar som ville vara med som förbund som stod listade som medlemmar utan att vara medvetna om att de var det.
Efter några kontakter har det europeiska förbundet sålunda utökat sin medlemsskara med fyra förbund och slagit rekord i antalet medlemmar – 41 stycken. De nya medlemmarna är före detta Sovjetrepubliken Armenien samt de före detta jugoslaviska republikerna Bosnien, Kroatien och Serbien.
Inga pojk- och flick-EM
Alla medlemmar har fått tycka till om det israeliska förslaget om att dela upp Junior-EM i ett mästerskap för pojkar och ett för flickor och det visade sig att av de 26 förbund som svarat var 13 för förslaget och 13 emot. Styrelsen konstaterade att den för närvarande inte tror att en uppdelning är ett alternativ.
Tillägg i Europacupens regelverk
Styrelsen lämnade de sedvanliga rapporterna avseende ekonomi och tävlingsåret. Nästa år saknas fortfarande värdnationer för Singel-EM och Europacupens finalspel, 2019 behövs det arrangörer till U23-EM och Europacupens finalspel.
För att undvika fortsatta problem i Europacupen har tävlingsreglerna nu fått det tillägg som saknades inför årets grundomgångar: Varje vunnet möte ger tre poäng – och det är dessa poäng som räknas i första hand när man ska avgöra vilka lag som vinner och går vidare. Slutar två lag på samma poäng avgör resultatet dem emellan. Är det fler lag som slutar på samma poäng räknar man bort resultaten från övriga möten. Därefter räknas i tur och ordning: poängskillnad, flest vinstpoäng, flest antal vunna matcher.
Hur litet kan ett EM vara?
Frågan om det finns något minimiantal för antalet deltagare vid ett EM väcktes. I år deltog endast elva lag i damernas U23-EM. Går det fortfarande att kalla det ett EM om deltagarantalet sjunker ytterligare?
Italiens representant framförde synpunkten att det är för mycket med ett U23-EM varje år och ordförande Pegg replikerade omedelbart:
– Om du tycker det, så kom tillbaka med ett förslag till förändring från ditt förbund och presentera det på kongressen.
Nya medlemsavgifter
Styrelsens förslag till höjda medlemsavgifter godkändes tillsammans med förslaget om rabatt för nya medlemsförbund, liksom de nya stadgarna.
Monacos representant i det internationella förbundets (FIPJP:s) styrelse, Stéphane Pintus, försökte redogöra för ett nytt förslag om medlemsavgifter, som går ut på att varje förbund genom att höja licensavgifterna ska betala en avgift som står i exakt proportion till antalet licenser. Frankrike, som har 76 procent av spelarna, skulle alltså stå för 76 procent av intäkterna. Som argument använde Pintus det faktum att Frankrike i dag betalar 0,006 euro per licens medan exempelvis San Marino betalar 11 euro per licens.
Kongresserna flyttar
Vi fick reda på att kongresserna hädanefter kommer att förläggas till CEP:s nya högkvarter i Luxemburg och hållas vid en annan tidpunkt än i samband med mästerskapen.
– Genom att göra så här hoppas vi att få fler ordförande och kanske vice-ordföranden till kongresserna, sade Pegg och intygade samtidigt att den enda förändringen från nuvarande ordning är att kongresserna förläggs till annan ort på annan tid.
Tränarutbildning nästa år
Den glädjande nyheten att CEP håller på att ta fram en europeisk tränarlicens och utbildningar för en sådan konfirmerades. Även dessa utbildningar kommer, precis som domarutbildningarna hädanefter, att ges i Luxemburg. De båda tyskarna Jürgen Hatzenbühler och Klaus-Dieter Wiebusch arbetar med utbildningen tillsammans med CEP:s Henrik Toft.
– Vi kommer också att hålla utkik efter andra coacher som vill hjälpa oss med det här projektet och mer information kommer att skickas till förbunden så snart vi vet mer, meddelade Pegg.
Sveriges fråga om hur tidsplanen ser ut besvarade han så här:
– Min plan är – och jag hoppas att tränarna håller med mig – att vi ska kunna börja med sådana här utbildningar nästa år.
För domarna har ett samarbete med det franska förbundet inletts i syfte att integrera CEP:s europeiska domare vid de stora nationella tävlingarna i Frankrike.
Medborgarskapskrav på landslagsspelarna
Längst diskussion blev det som väntat kring styrelsens förslag att en landslagsspelare i EM hädanefter måste ha samma nationalitet som det förbund han/hon representerar. Man måste alltså kunna visa upp ett pass från rätt land. Styrelsen har befogenhet att bevilja undantag från denna regel.
– Som i fallet med Monaco, där samtliga boulespelare har fransk nationalitet.
Europacupen, som är en klubbunden tävling, ska förstås inte omfattas av denna nya regel.
Reinold Borré, belgisk ledamot av FIPJP:s styrelse, intygade att man från och med nästa år måste ha pass för det land man representerar för att få vara med och spela VM.
Andorras representant framförde synpunkten att det är en regel som är lätt att följa för de stora förbunden.
– Men för Andorra och San Marino? Vi har mängder av utlänningar som bor hos oss men inte har andorranska pass.
– Jag förstår de invändningarna, men vi försöker bli en olympisk sport och det är dags att implementera de olympiska reglerna nu – inte när det är för sent, svarade Pegg.
Andorra har ju också, precis som alla andra, möjligheten att ansöka om undantag hos styrelsen. Kanske skulle ett sådant beviljas.
Andorra, Italien, Skottland och Turkiet röstade emot förslaget, Spanien och Wales avstod ifrån att rösta och alla andra röstade för förslaget, som alltså godkändes.
Avstängda spelare flyttar licenser
Det belgiska förbundet har bett CEP att se över licensförflyttningar mellan nationella förbund och att i synnerhet titta på problemet med indragna licenser.
Vid en tysk tävling nyligen visade det sig att en av lagmedlemmarna i det segrande laget var en belgare som blivit avstängd av det belgiska förbundet, men ändå lyckats få licens i Tyskland.
– Förslaget från Belgien var att vi skulle publicera en lista över alla spelare som fått licensen indragen. Men det tror jag inte att vi kan göra utan att bryta mot europeisk lag. Det enklaste vore att alla förbund skickar ett meddelande till övriga förbund när en spelare fått licensen indragen. Men jag ska prata med FIPJP om saken och se om vi kan få ett gemensamt system till stånd, berättade Pegg.
Den nyblivne franske ordföranden, Michel Debois, konstaterade att det inte är alldeles enkelt för hans förbund att hantera.
– Vi har över 700 spelare avstängda…