Oktober 2017: Spännande höst framåt
2017-10-05 i Ordförandens ord
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSDet var ett tag sedan jag skrev något till er medlemmar. Det har förflutit en vår och en sommar eller vad det nu var för något…
Jag hoppas i vart fall även om det värdemässigt funnits betydligt bättre somrar att ni haft en riktigt trevlig petanquesommar med mycket spel.
Boule-SM i Vetlanda lockade färre deltagare än vad vi är vana vid, men jag är relativt övertygad om att de som var där var nöjda besökare! Alliansen som arrangerade med Hilbert Björkdal i spetsen har överlag gjort ett mycket bra arbete med arrangemanget, ett stort tack till alla som bidragit till ett bra Boule-SM i Vetlanda.
Nu är hösten här och det innebär högtryck för förbundsarbetet för mig, styrelsen och dess kommittéer. Förra helgen var det uppstartsmöte för SM-kommittén i Karlstad för att planera nästa års Boule-SM. En mycket givande helg med många roliga och bra idéer för att förbättra Boule-SM. Mer info om Boule-SM kommer efterhand. Boule-SM i Karlstad kommer få en egen sida som kommer lanseras andra halvan av oktober. Håll utskick så ni inte missar något om detta SM som kommer att ha finalspel och mycket mer mitt inne på torget i Karlstad!
Samtidigt som arbetet med Boule-SM i Karlstad kommer vi att arbeta för att finna kommande arrangörer. Ett led i detta är att närvara vid RF:s destinationsträff som i år arrangeras i Umeå 17-18/10. På motsvarande träff förra året hittade vi Karlstad så givetvis ska vi inte missa detta tillfälle att marknadsföra Boule-SM för våra kommuner. Även ett möte med om RF:s SM-vecka ska hinnas med innan månaden är över.
För att gå vidare med höstarbetet så kommer kommande helg att vikas åt Elitkommitténs höstmöte. På detta möte följs verksamheten upp och agendan och dess mål framåt ska diskuteras.
Innan oktober är över ska två möteshelger till klaras av. 14-15/10 så har vi i licensutredningen möte. Licensutredningen har tillsatts för att förutsättningslöst utreda vårt licenssystem och komma med förslag på hur det bör se ut framöver. Vi har idag den ordinarie licensen och en introduktionslicens. Är det så det även ska se ut framöver eller kan man hitta alternativ? Kan det bli lättare att deltaga i sin första tävling? Hur ska undantagen från licenskrav se ut? Ja, detta är några av de frågor utredningen kommer att tita på.
När det gäller just licenskrav är det något som diskuteras flitigt då och då. Varför har man en licens överhuvudtaget? För att förstå detta måste man inse vad man är medlem i. Svenska Bouleförbundet är en ideell organisation som består av medlemmar som i sin tur är medlemmar i en förening. Detta är grundläggande för den svenska idrottsrörelsen. Inom rörelsen hittar mans sedan spelare och den arbetskraft som behövs för att genomföra en meningsfull verksamhet. När till exempel tävlingsverksamheten ibland kritiseras för att tävlingarna som erbjuds är för torftiga kritiserar man indirekt även sig själv. Självklart kan inte alla arrangera tävlingar men det behöver vara en bra balans för att i ska få en så bra verksamhet som möjligt.
Det går inte att jämföra Svenska Bouleförbundet med ett företag med anställd personal. Skulle man jämföra förbundet med till exempel med Gröna Lund där man som privatperson lösa entré och köpa biljetter, roa sig och sedan gå hem. Hade Gröna Lund drivits som förbundet hade man fortfarande kunnat köpa biljetter och roa sig men istället för entré betalar man en licens och/eller medlemskap som ger dig rätt att komma in. Men när man väl kommit in måste man också vara medveten om att arbetet som görs också utförs av medlemmarna. Så med förbundets modell måste man även vara beredd på att för att verksamheten ska fungera kan det krävas att man rycker in och både kör karusellerna, säljer biljetter och att även arbetet kan innebära att man får hjälpa till att städa toaletterna. Licensen är ett verktyg för att få tillträde men även att vi får inkomster som gör att den stor del av administrationen kan utföras av anställd personal och att vi kan ha ett landslag som representerar oss internationellt. Så länge det finns medlemmar som ställer upp och arbetar fungerar det väl. Problemen uppstår när allt för många bara vill konsumera det roliga och inte är beredda att släppa till och bidra med ideellt arbete inom organisationen.
För att gå vidare till sista anhalten i mötesfloran i oktober kommer sista helgen i denna månad att ägnas åt Utvecklingskonferens där både förbundsstyrelse, kommittéer och distrikt kommer att närvara. Fokus ligger på strategiarbetet kommande år. En stor kraftsamling för framtiden och vår utveckling.
Det som kommer märkas framöver är att förbundet kommer att satsa på värvningskampanjer för att vi ska bli fler i petanquefamiljen. Men kom ihåg det är Vi tillsammans som måste göra det. Det är Vi i föreningarna och det är Vi medlemmar som måste göra värvningarna. Det enklaste att fördubbla förbundet är att vi alla värvar någon vi redan känner. Visst låter det lätt..!
Något jag personligen vill driva framöver är att undersöka möjligheterna till bättre samordning av de större tävlingarna i Norden. Varför kanske inte få till ett gemensamt slutspel eller rent av ett nytt NM med de största tävlingarna som grund för kvalificeringen. Ja vart vi landar får framtiden utvisa.
Bästa Petanquehälsingar
Pontus Thuresson