Ordförande har ordet
2019-02-14 i Notiser
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSNär jag skriver detta har det gått ett par dagar sedan Inomhus SM i lag (Svenska Cupen) arrangerades under SM-veckan vinter i Sundsvall. Ett mycket trevligt arrangemang som gett boulen livesändning i SVT för första gången. Vilken milstolpe för vår idrott!
Apropå idrott. Under och efter detta arrangemang har diskussionerna på sociala media gått heta om domslut under tävlingen. I den internationella boulen har domarna blivit betydligt mer aktiva än tidigare och kan säkert upplevas som petiga. Detta är ett led i att försöka få boulen att framstå som en mer seriös idrott och för att kanske kunna nå OS-status i framtiden. I Sundsvall var domaren betydligt mer aktiv än vad vi kanske är vana vid men vi måste lära oss att respektera domarkåren och följa de enkla regler vi har och domarna måste också få döma även i de avgörande lägena i matcherna. Hur skulle det se ut om en fotbollsdomare inte skulle våga blåsa straff eller ta en utvisning i matchens slutskede? Vi klagar ofta på att matcher och tävlingar tar för lång tid. Det går självklart att fundera på andra regler och spelformer men vi kan ju börja med att följa de regler som faktiskt finns. Låt 2019 bli året då domarna respekteras bättre, blir mer aktiva där det behövs, spelarna respekterar tidreglerna även i avgörande läge och inte tar större nedslag än vad regelboken förevisar.
När det gäller tävlingsverksamheten är den stora nyheten att seriespelet kommer att få ett nytt upplägg från 2020 där kvalspelen försvinner till förmån direkt upp- och nedflyttning. Nytt är även att öppen- och veteranserierna får samma upplägg. Dessa förändringar har efterfrågats av många och förhoppningsvis får vi ett system som håller många år framöver. Detta medför att upp- och nedflyttning förändras något redan i årets seriespel. Jag vill rikta ett stort tack till Tävlingskommittén som lagt ner mycket arbete med att ta fram beslutsunderlaget för denna förändring och jag vill även tacka er som svarat på den enkät som legat som underlag för förändringen.
2018 bjöd på ett bra landslagsår. Det blev inte mindre än fyra EM-brons. Två av dem i singel-EM. Sverige har nu på totalt fyra starter tagit fyra medaljer vid singel EM – Helt fantastiskt! Framtiden ser ljus ut inte minst efter att de andra två medaljerna tagits av U23 dam. Under hösten tackade Anders Larsson för sig som förbundskapten för herr och dam. Jag vill tacka Anders för det arbete och den energi han lagt ner på våra landslagsspelare vilket resulterat i flera medaljer. Tack Anders!
Nu tar Emil Nilsson över stafettpinnen för herr- och damlandslaget. Emil kommer in med ny energi och med nya idéer som förhoppningsvis långsiktigt ska ta oss allt närmare världseliten. Ett stort lycka till Emil! Emils första utmaning blir VM i singel dam och herr, dubbel dam och herr samt mixed dubbel. Detta mästerskap går redan första helgen i maj i Almeria Spanien.
I maj äger Riksidrottsforum (RIM) rum i Jönköping där det sannolikt kommer att beslutas om nya anslutningsformer och hur bidragen från RF ska fördelas. Bidragen från RF kommer att fördelas genom organisationsstöd, verksamhetsstöd och projektstöd. Organisationsstödet kommer vara bidrag som är betydligt mindre än vårt ordinarie bidrag är idag. Verksamhetsstödet kommer att utgöra den större delen av det bidrag vi får. När det gäller verksamhetsstödet söks detta stöd efter den verksamhet man önskar driva men den ska stämma med RF:s långsiktiga mål. Det är viktigt att dessa pengar används rätt och att uppsatta mål nås för att fortsatta bidrag ska betalas ut. Hur det nya systemet slår för Bouleförbundet är i princip omöjligt att säga idag så vi kan inte i nuläget överblicka hur vår ekonomi kommer att se ut i framtiden. De nya principerna för stöd börjar gälla från 2020, dock kommer ett övergångssystem garantera att minst 90 procent av 2019 sår stöd utgår och minst 80 procent 2021 och det nya systemet ska börja gälla fullt ut 2022. Hur det blir för oss beror givetvis på hur verksamheten utvecklas och hur många andra förbund som är medlemmar då vi alla ska dela på samma kaka.
Det som ytterligare är det nya i anslutningsformen är att RF ska bli mer öppet för nya idrotter men också kunna ställa tydligare krav på befintliga förbund. Detta görs genom att dela in förbunden i mindre och större förbund. För att vara ett större förbund krävs minst 50 föreningar och minst 3 000 medlemmar. De mindre förbunden ska ha minst 25 föreningar och minst 1 500 medlemmar. Endast de större förbunden kommer att kunna få verksamhetsstöd. På RIM kommer det direkt kunna antas nya förbund om ovanstående förslag går igenom men också kan beslut tas om uteslutning av befintliga förbund. I skrivandets stund riskerar fyra förbund att uteslutas från RF då de anses för små och ytterligare fem förbund bedöms som mindre förbund. Eventuellt nya förbund kommer att få en prövotid på två år och under dessa år får de inte heller något verksamhetsstöd även om de klarar storlekskraven för större förbund.
Det nya förslagen ger som sagt ett mer öppet RF men det ger tydliga ekonomiska incitament för mindre förbund att gå upp i andra förbund då det skapar mer utrymme för utveckling då administrationen kan samverka. Även om Bouleförbundet i dag är ett större förbund kan vi inte utesluta att någon eller några förbund kan vilja gå samman med oss. Om detta är positivt eller ej för svensk boule är givetvis svårt att svara på men det är bra om ni känner till vad som kan hända i framtiden.
När det gäller parasport är intensionerna att deras idrottsliga verksamhet ska ut i specialidrottsförbunden. Med anledning av detta har Bouleförbundet tecknat en avsiktsförklaring med parasportens Boccia om att förutsättningslöst undersöka möjligheterna att införliva deras verksamhet i Bouleförbundet. Om det konstateras att förutsättningarna finns blir det givetvis en fråga för Förbundsmötet att besluta om detta.
Vad är våra egna utmaningar? Vi behöver implementera och arbeta på ett tydligare sätt gentemot RF:s strategi 2025 där idrott hela livet är en viktig del. Här måste vi alla hjälpas åt för att utvecklas och se ljust på framtiden. Vi har två utredningar som pågår, Licensutredningen och distriktsutredningen. Till detta arbetar en grupp med nytt IT-system som kommer vara nödvändigt för att kunna administrera förbundet framledes. En ny tränarutbildning är på gång. Här vill jag slå in en öppen dörr genom att säga att vi måste bli bättre på att träna och dessutom organisera detta betydligt bättre om vi ska kunna nå framgång internationellt i en allt hårdare konkurrens. För att lyckas att föra oss framåt behöver vi alla hjälpas åt!
Under hösten har vi rekryterat två nya anställda som tidigare presenterats på hemsidan. Frida som ska arbeta inom idrottslyftet och utveckling av förbundet och Anders som ny kanslichef. Dessa tillsammans med Marie gör att kansliet åter är fulltaligt efter en jobbig period med underbemanning. Med nya krafter går vi stärkta in i framtiden.
Slutligen vill jag slå ett slag för sommarens Boule-SM i Linköping. Här, liksom i Karlstad, flyttar vi in finalspelet centralt för att få maximal uppmärksamhet och inte minst den riktigt härliga stämningen. Huvuddelen av spelet kommer att ske vid Saab-arena en dryg kilometer från centrum. Vi se vecka 29 i Linköping!
Jag själv har bytt klubb och tar nu nya bouletag i Elitserieklubben La Boule d´Or. En förening som för övrigt firade fyrtio år förra året, vilken bedrift. En av fåtalet klubbar som nästan är jämgamla med förbundet.
Trevliga petanquehälsningar
Pontus Thuresson
Förbundsordförande