Ordförande har ordet
2019-06-18 i Notiser
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSDå har vi kommit in en bra bit in i boulesäsongen. Flera av våra stora tävlingar har varit och DM och seriespelet har precis avlöpt.
Nu närmar sig midsommar och efter detta vårt Svenska mästerskap. Först Precisionsskyttet i Malmö under RF:s SM-vecka och sedan årets stora höjdpunkt Boule-SM i Linköping. Vid stängningen av anmälan hade vi 5122 starter detta tillsammans med lite efteranmälningar och ungdom utan gränser som generar ytterligare starter har vi en ökning från föregående Boule-SM vilket är jätteroligt!
Hösten brukar vara mästerskapens tid men i år har redan ett VM avgjorts nämligen VM i dubbel, mixdubbel och singel och vilket mästerskap det blev! En av svensk boules största framgångar med silver i damdubbel där man länge hade ett bra grepp som till och med gav lite guldsmak. Till detta kom även två kvartsfinaler vilket är riktigt stort. Ett stort grattis till hela den svenska truppen. Detta visar återigen att vi i Sverige är på rätt väg mot framtiden. När vi ändå är inne på VM har internationella förbundet meddelat att Herr-VM kommer att arrangeras i Benin 2022.
Vid senaste förbundsstyrelsemötet som ägde rum i maj kan jag rapportera följande: När det gäller kommittéarbeten så har vi fått en ny besättning i Tävlingskommittén genom ordförande Bengt Ydnäs, ledamöterna Herman och Mattias Thorell samt Ingrid Wahlbin som blir den som är kvar sedan tidigare. Samtidigt vill jag givetvis tacka avgående Stefan Olsson och Anders Holmberg och inte minst avgående ordförande Stefan Kulinder. Om jag inte räknat fel har Stefan suttit inte mindre än 12 år i TK, en imponerande insats! Förbundsstyrelsen beslutade om att breddkommittén går i graven och kommer ta omtag under det nya namnet Utvecklingskommittén som kommer att lägga fokus på förbundets utveckling tillsammans med våran utvecklingsansvarige Frida Milevi. Utbildningskommittén kommer att se över hur det går med arrangörsutbildningarna ute i landet. Dessa utbildningar är ett krav för sanktion från 2020. Det kan bli aktuellt med dispenser beroende på hur utbildningsarbetet går. Som en konsekvens av Förbudsårsmötet har styrelsen utsett Anders Wiiand att leda arbetet med att ta fram underlag för nytt IT-system. Även arbetet med antidoping kommer att intensiveras inom förbundet för att leva upp till de krav omvärlden ställer på oss. Vi har fått information från RF att de kommer göras stickkontroller på några föreningar inom vårat förbund. Det är därför viktigt att man sköter sin förening det vill säga håller årsmöten, skriver verksamhetsberättelse och upprättar årsbokslut. Detta arbete görs för att ha ryggen fri då bidragen från RF baseras på antal föreningar och medlemmar. Det åligger alla föreningar att varje år skicka in dessa handlingar till förbundet och det åligger varje förbund att sköta denna kontroll och förvissa sig om att det finns en fungerande verksamhet i våra föreningar. Görs inte detta kommer de föreningar som missköter sig inte få arrangera tävlingar och dess spelare kommer inte få tävla.
Skolboule är en annan mycket trevlig sak som har utvecklas av breddkommittén med Jonas Almquist i spetsen. Ett helt nytt fräscht projekt med egen hemsida som blir en perfekt inspiration för spridning av boulen i skolorna runt om i Sverige. Gå in och njut - www.skolboule.se
I år var vi med för första gången på RF:s SM-vecka vinter med Svenska cupen öppen. Detta gav oss svensk boules första direktsändning i SVT. Nästa år går denna vecka i Luleå/Boden och förbundsstyrelsen har beslutat att avstå från deltagande där, så Svenska cupen 2020 kommer gå som tidigare. Hur det blir 2021 återstår att se då inga beslut är fattade i frågan.
För några veckor sedan ägde Riksidrottsmötet rum i Jönköping, svensk idrotts högsta beslutade organ. Här var givetvis Svenska Bouleförbundet på plats med sina tre röster, av totalt 200 röster som fördelar sig efter storlek på de olika förbunden inom RF. Som jag tidigare berättat var det flera stora frågor på agendan. Det blev beslut om såväl anslutningsformer som nya former av stöd till förbunden. Detta innebär att vår ekonomiska situation är osäker innan det nya systemet satt sig. Det finns även tydliga ekonomiska incitament för samgående av små förbund eller att de kan uppgå i större förbund. Här uppmanas förbunden till öppenhet om förfrågningar från andra förbund inkommer. Som jag även tidigare berättar så är tanken att Parasportens olika grenar ska in under de olika specialidrottsförbunden. Det har tagits inledande kontakter mellan Bouleförbundet och Parasportförbundets boccia. På Riksidrottsmötet beslutades att dessa samgåendens förutsättningar ska utredas vidare och vara klart 2021. Detta ordet medföra att det blir stiltje i samgåenden fram tills dess.
Till slut vill jag meddela att var Boule-SM ska gå 2020 kommer att meddelas inom de närmaste dagarna så håll utkik.
I helgen spelades det seriespel. För egen del så har det inte blivit så mycket tävlande de senaste åren då tiden får till mycket annat. Men oj vad roligt det var att spela Elitserien för LBO, vi kämpade och slet och hade roligt. Hur gick det då? Den nyfikne kan ta sig en titt i tabellen men jag konstaterar att det behövs mer träning och tur är väl det. Det ska inte vara lätt att spela riktigt bra…
Ha en trevlig sommar och vi flesta av oss ses förhoppningsvis under Boule-SM i Linköping.
Pontus Thuresson