Headerbild

Januari 2020: Ordförandes tankar

2020-01-10 i Ordförandens ord

Prenumerera via:

RSS

När jag skriver detta är jag nyss hemkommen efter att ha följt årets upplaga av Fyrlingen på plats i Borås.

Vilken härlig start på året, vilken glädje man bevittnar hos spelarna som har förmånen att spela denna tävling. Fyrlingen som lockar spelare från tiotalet länder är en mycket välarrangerad tävling som sätter Sverige på den internationella tävlingskartan som en utmärkt start på året. Jag deltog inte själv i år men vilken inspiration man får att träna och tävla själv när man ser glädjen hos spelare och arrangör.

Jag får ofta frågor om vad förbundet gör. Det lite tråkiga svaret är inte mycket att skriva hem om men ack så viktigt nämligen förvaltning. Det krävs oerhört mycket arbete för att vi år från år ska kunna arrangera tävlingar såsom seriespel, svenska cupen, SM etc. Mycket handlar också om att vi ska kunna hålla ett kansli med personal som servar er medlemmar och föreningar men också hjälper oss med utvecklingen av förbundet. Det är också ett viktigt jobb att hålla koll på omvärlden och hur det påverkar oss och vilka förändringar det medför oss.

För att vi ska kunna förvalta den verksamhet vi har idag, utan att tvingas skära ner eller höja avgifter, är vi beroende av bidrag från Riksidrottsförbundet. Som jag tidigare har skrivit om så är det ett helt nytt bidragssystem från och med 2020. Hur stort vårt bidrag blir har varit osäkert men vi har nu på senhösten fått besked om vad som gäller för övergångsåren 2020 och 2021. År 2020 får vi 90 procent av vårt bidrag för 2019 och 80 procent av bidraget 2021. Vad som händer 2022 och framåt vet vi dock inget om men att vi får en gradvis sänkning är en fingervisning om att vi går mot mörkare tider. Det som gör att vi kan dra en riktig nitlott är det faktum att vår ungdomsverksamhet är väldigt blygsam. Vuxna anses helt enkelt kunna finanserna sin idrott i större utsträckning än ungdomar.

Ett glädjande besked är att vi för 2020 och 2021 beviljats ett äldrestöd på 150 000 per år för utveckling av idrott för äldre. Detta bidrag var på gång redan 2019 men drogs tillbaka av riksdagen men har nu alltså blivit verklighet.

Även omvärlden har krav på oss. Då vi som sagt uppbär bidrag från Riksidrottsförbundet så bygger detta bidrag på att vi har ett visst antal föreningar. Detta medför att vi har en skyldighet att kontrollera att våra föreningar har en fungerande verksamhet. Därför kommer vi fortsatt kräva in handlingar varje år såsom till exempel verksamhetsberättelse och årsredovisning. Föreningar som inte sköter detta kommer att bli ifrågasatta som medlemmar i Svenska Bouleförbundet och kan ytterst komma i fråga för uteslutning. Mer info om detta kommer. Det är med andra ord viktigt att man håller årsmöten och styrelsemöten och dokumenterar sin verksamhet för att kunna få vara en bouleförening. Självklart för de allra flesta men kontroller visar tyvärr att så inte alltid är fallet.

2019 var ett mycket framgångsrikt landslagsår, jag vill till och med påstå att det var vårt bästa någonsin med både silver på VM och EM nivå samt flera andra mycket framskjutna placeringar. Det ska bli mycket intressant att följa denna utvecklig även 2020. Ett stort tack till våra spelare och förbundskaptener som ger oss denna framgång som ger oss en ljus framtidstro på svensk boule. Själv var jag med och bevittnade Dam- och junior-VM. Minnet därifrån blir spelet hos de asiatiska damspelarna. Det vi ser är att de asiatiska, främst de indokinesiska länderna, dominerar damboulen just nu. De spelar en mycket offensiv och bra boule och gav inte motståndarna någon chans i detta mästerskap men så är de flesta av spelarna mer eller mindre helproffs då de utöver boule hela dagarna inom sina militära anställningar. 

Som jag skrev i inledningen så blir man inspirerad av att se bra spel och arrangemang. Mitt nyårslöfte 2020 är att åtminstone träna och tävla lite mer än 2019.

En sak som alltid är extra roligt är att få spela med nya människor. Under 2019 så blev det inte så många tävlingar för mig men det blev dock flertalet nya tävlingspartners så stort tack till Kjell Andersson, Åke Rydén, Leif Mollberg, Bengt Karlsson, Maria Bergström, Pierre Geerhold och Harry Hugosson.

Självklart önska jag er alla petanquespelare ett riktigt gott nytt år – Vi ses på gruset. För egen del bli premiärtävlingen nu i helgen i Sydsvenska distriktets Hallsvenskan med min klubb LBO.

Adress

Svenska Bouleförbundet Box 11016 100 61 Stockholm

Kontakt

Tel: 086996460 E-post: kansli@svenskboule.se

Drivs med KlubbenOnline

Logga in