Nya riktlinjer för tävlingsverksamheten
2020-06-10 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Svensk Boule.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSFrån och med den 14 juni är det tillåtet att börja tävla igen men med försiktighet. Det är fortfarande max 50 deltagare som gäller och tvättmöjligheter och hålla avstånd med mera är en förutsättning.
Myndigheterna och Riksidrottsförbundet har tagit fram allmänna riktlinjer för idrotten i Sverige. Sedan har SBF:s tävlingskommitté tagit fram kompletterande regler för tävlingsspel inom boule. Notera att fram till och med 13 juni är det fortfarande inte tillåtet att tävlingsspela förutom för barn och ungdomar upp till 18 år.
Fram till och med 13 juni gäller:
- Undvik närkontakt mellan idrottsutövare
- När det är möjligt – håll träningar och idrottsaktiviteter utomhus
- Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävling och cuper (med undantag för barn upp till 18 år).
- Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
- Undvik onödiga resor i samband med idrott.
Från 14 juni och framåt tills nya beslut tas gäller följande:
- Om möjligt vara utomhus
- Begränsa antal åskådare och undvik trängsel
Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten specifikt till idrottsrörelsen vid arrangemang av tävlingar och matcher:
- Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
- Genomför en riskbedömning
- Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter
- Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
- Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
- Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer)
För bouleföreningar gäller dessutom:
- Samtliga tävlingar görs om till lokala. Detta för att minska resandet samt att pressen på tävlingsarrangören minskar då de inte kan ta emot så många deltagare.
- Dispenskravet för spelande domare tas bort. På en lokal tävling kan dispens om spelande domare ansökas. Dispenskravet tas bort för att underlätta för arrangören att få ihop ekonomin.
- Max 16 lag. Då det maximalt får vara 50 deltagare på ett arrangemang och detta innefattar både utövare, ledare, funktionärer, familjemedlemmar, publik med flera så får inga sanktioner ges för fler än 16 lag.
- Ingen kroppskontakt. Inga handslag eller annan kroppskontakt får förekomma, varken inom lagen, mellan lagen och/eller med domaren. Gäller före, under och efter match.
- Lagen ska hålla avstånd. Lagen ska hålla sig på olika ändor av banan.
- Avstånd ska hållas vid mätning. Vid en eventuell mätning ska distans hållas. Endast en person får mäta och endast en från varje lag får gå nära mätningen vid eventuella diskussioner.
- Krav på informationsaffischer. Det ska vara ett krav på samtliga arrangörer att de har informationsaffischer uppsatta på flera ställen i samband med spelområdet och eventuell försäljning.
Kravet att alla tävlingar görs till lokala innebär att de tävlingar som har fått en godkänd regional sanktion måste ansöka på nytt till sitt SDF.
Tänk på att det är ni som arrangör som ansvariga att ni inte är fler än 50 personer på plats.
För mer information om de boulespecifika punkterna: tavlingskommitten@svenskboule.se
För övrig information anders.wiiand@svenskboule.se
Hela dokumentet om tävlingsverksamheten i boule
RF:s sida om idrotten och corona